Världsmiljödagen

På Världsmiljödagen - söndagen den 5 juni - vill vi uppmärksamma vårt fantastiska Öresund och visa upp den unika marina miljö som förenar Sverige och Danmark. 

Föreningar, organisationer och företag, på båda sidor av sundet, arrangerar denna dag en mängd roliga aktiviteter för att så många som möjligt ska få uppleva och lära sig mer om Öresund. 

Kika nedan och hitta en aktivitet som passar dig! Vissa aktiviteter behöver man anmäla sig till, följ de externa länkarna för mer information hos respektive arrangör.

VMD.jpg

Falsterbonäsets naturvårdsförening

Vi kommer få lyssna till biologen och reservatstillsynsmannen Jan-Åke Hillarp berätta om de marina däggdjuren som lever runt Falsterbonäset och i Öresund. Vi kommer håva vid strandkanten och se vad som lever bland sanddynerna med insektsexperten Ulf Westerberg. Det kommer även pågå aktiviteter på Falsterbo Fyr med Falsterbo Fågelstation samt Sjöscouterna arrangerar spännande familjeaktiviteter i området. OBS: Programmet kan komma att justeras något. Kontakta oss några dagar före om det är något speciellt ni kommer för att besöka.

Plats: Falsterbo fyr

Tid: 10.00 - 12.00

Håva med naturum Öresund

Utforska livet i Öresund med vadarstövlar och håv, perfekt för stora som små.

Begränsat antal platser och föranmälan krävs, se länk nedan (kommer inom kort) 

Plats: naturum Öresund

Tid: Kommer inom kort

Haikudikter vid havet med Fridays for Future

Kom och prova på att skriva haikudikter på tema havet i en diktworkshop tillsammans med poeterna Marie Metso och Birk Andersson från Fridays for Future Malmö. 

Ni får lära er grunderna i att skriva haiku innan vi tillsammans skriver våra dikter i sanden och i vattnet. Vi har borstar, tång, krattor, penslar och pinnar, men ta gärna med dig din egen fika och något att sitta på. Här är ett exempel på haiku av Birk Andersson:

 

beach bottles

we don't get

the message

 

Varmt välkomna! 

Plats: Ribersborgs-stranden, mellan brygga 4 och 5

Kl. 11.00 - 13.00

Ankrace med Lions Club Råå 

Lions Club Råå har ett Ankrace, en återkommande familjeaktivitet som i år infaller det den 5 juni.
Vi släpper  600 plastankor i Lussebäscken som glider ca 300 meter, de 40 första ankorna som kommer i mål får välja ett pris. 
Klockan 11:00 startar familjefest med försäljning av startkort, fyra st 100 kr., 
grillad korv, lyckohjul och i år informerar  vi om aktiviteten Rent Vatten
Ankracet startar kl 12.00 vid bron Lybecksgatan.

Plats: Lussebäcken på Råå (Lybäcksgatan)

Tid: 11.00 - 14.00

Snorkla med naturum Öresund

Spana efter Öresunds djur och växter iförd våtdräkt, snorkel och cyklop. Vi kommer att erbjuda snorkling för såväl nybörjare som mer snorklingsvana.

Begränsat antal platser och föranmälan krävs, se länk nedan (kommer inom kort) 

Plats: naturum Öresund

Kl. Kommer inom kort 

Kollektiv "slowwalk" längs stranden med konst-projektet "I still live in water" & Fridays for Future

Tillsammans med det intuitiva konstprojektet I Still Live in Water/Felicia Konrad och Johan Haugen från Fridays for Future Malmö. 

Med inspiration från den japanska dansformen butoh går vi hyperlångsamt tillsammans på en lång rad längs med strandkanten och andas med havet. Två av tre andetag är syre som kommer från haven på jorden, vi mediterar över detta och lyssnar efter Öresunds grundton och våra kroppars egna grundton. 

 

Varmt välkomna!

Plats: Ribersborgs-stranden, mellan brygga 4 och 5

Kl. 14.00 - 16.00

Öresund under ytan med Malmö Sportdykarklubb

Vi visar bilder och filmer från våra aktiviteter i Öresund och berättar om det marina liv vi möter under våra dykutfärder. Vi hoppas att detta ska bidra till att fler vill engagera sig i vår marina närmiljö och få upp ögonen för hur viktig och fantastisk denna undervattens- värld är.

Plats: naturum Öresund

Kl. 11.00 - 15.00

Klimamarch i Køpenhavn med Den Grønne Ungdomsbevegelse

Projektet Lynetteholm er blevet trumfet igennem i folketinget, og borgernes stemme er fuldstændig blevet overkørt. De er allerede godt i gang med byggeriet, på trods af alarmerende advarsler om konsekvenserne for havmiljøet i Øresund.

Derfor er det altafgørende at vi samler alle de stemmer der tør italesætte Lynetteholmens skyggesider og konsekvenser, så vi en gang for alle viser regeringen hvor talrige vi er.

Vi mødes på Christiansborg Slotsplads kl 13:00 hvor der vil være taler og koncerter, og en klimamarch langs havnen. 

Plats: Christiansborg Slotsplads, København

Kl. 13.00 - 15.00

Aktörer

176705_193145547372903_6020727_o.jpg
fff_logga_malmo_no_bg.png
NSF_LOGO_LF_SKANE.png
lynette cover demo.png
logo.png