Grunden i vår pedagogiska verksamhet är att väcka nyfikenhet och skapa en relation till havet. Förutom läroplanen utgår vår pedagogik från Globala målen för hållbar utveckling och vi kopplar upplevelser i havet - som håvning, snorkling och båtfärder - till teori genom övningar och diskussioner kring hållbarhet. Nedan ser du programmen som vi genomför under hösten 2023.
Strandpromenad och havsdjur

Målgrupp: Förskola 3-5 år
Antal deltagare: 15 barn + pedagoger
Tidsåtgång: 1,5 h inkl. fikastund
Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö
I Strandpromenad och havsdjur går vi på upptäcktsfärd på stranden, leker och letar strandfynd. Inne på Naturum Öresund utforskar vi utställningen och skapar havsdjur av våra strandfynd. Glöm inte varma och tåliga kläder!
Observera att Kulturbussen inte ingår vid bokning av detta program!
Upptäck Havet

Målgrupp: Gymnasieskolan åk 1 - 3, anpassad gymnasieskola
Antal deltagare: 15 deltagare inklusive lärare
Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund
Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö
I vårt pedagogiska program ”Upptäck havet” utforskar vi Öresund genom snorkling och det vi kallar för fridykning. Fridykning innebär att vistas under vattenytan medan vi håller andan. I vårt fall betyder det att vi undersöker vad som finns under vattenytan i vårt grunda hav.
Vi börjar morgonen med att prata om Öresund och dess unika ekosystem samt går igenom bra att tänka på vid andhållningsdykning. För att bli bekväma i vattnet gör några vi traditionella andnings- och avslappningsövningar som används inom fridykning och yoga.
Utrustade med våtdräkter, fenor samt mask och snorkel, ger vi er sedan möjligheten att dyka in i havets underbara värld på ett sätt som är både avslappnat, säkert och stimulerande.
Havet i Staden
- tvåträffsprogram

Målgrupp: Högstadiet årskurs 7-9, anpassad grundskola
Antal deltagare: 30 deltagare + lärare
Tidsåtgång: 1,5 h
Plats träff 1: Scaniabadet, Västra hamn
Plats träff 2: Davidshallsbron, centrala Malmö
I Havet och Staden möts vi vid vattnet på två olika platser i Malmö stad för att testa, analysera och jämföra vattnet mellan platserna. Vi börjar med ett samtal om vattnets väg genom staden och lyfter olika problem detta medför. Därefter delar vi upp klassen för mätningar och provtagning. För bäst effekt genomför vi helst båda träffarna tätt inpå varandra.
Vi avslutar passen genom att prata om provtagningen och resultaten, gör jämförelser mellan de två platserna och försöker hitta lösningar på problemet med vattnets väg genom staden.
Uppdrag havsmedvetenhet
- flerträffsprogram

Målgrupp: Gymnasiet åk 1-3, estetiska inriktningar
Antal deltagare: 30 deltagare + lärare
Träff 1: Introduktion - på skolan
Träff 2: Snorkling och workshop - naturum Öresund
Träff 3: Vernissage - Malmö konsthall
Hur kan gymnasieelever bidra till en ökad havsmedvetenhet bland Malmöborna? Att bli havsmedveten innebär att bli medveten om hur beroende vi är av havet, hur havet påverkar oss och hur vi påverkar det. I Uppdrag havsmedvetenhet får gymnasieelever i uppdrag att skapa en utställning för att sprida havsmedvetenhet till Malmös invånare.
I programmet får eleverna kunskap om relationen mellan människa och hav, de får utforska livet under ytan tillsammans med pedagoger från naturum Öresund och diskutera hur vi mest effektivt kan sprida havsmedvetenhet vidare. De jobbar sedan i skolan med att skapa bidrag till en utställning för att sprida havsmedvetenhet. det hela utmynnar i ett vernissage på Malmö konsthall i slutet av terminen.
Programmet riktar sig till gymnasieklasser med estetiska inriktningar. Observera att tid behöver läggas på projektet i skolan, utöver träffarna med naturum Öresunds pedagoger. Ämnesöverskridande samarbeten i skolan är en fördel!
Rädda havet med Sjöbusan

Målgrupp: F-klass, grundskola årskurs 1, anpassad grundskola
Antal deltagare: 26 deltagare + lärare
Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund
Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö
I det här programmet introducerar vi vårt livsviktiga hav för våra yngre deltagare. En flaskpost från Sjöbusan leder till lek och lärande om varför havet är så viktigt.
Iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare får barnen utforska livet under ytan och upptäcka vilka djur och växter som lever där.
Mitt oändliga hav

Målgrupp: Grundskola årskurs 2-3, anpassad grundskola
Antal deltagare: 26 deltagare + lärare
Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund
Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö
I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten.
De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment.
Hopp i havet - om havets ekosystem

Målgrupp: Grundskola årskurs 4-6, anpassad grundskola
Antal deltagare: 26 deltagare + lärare
Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund
Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö
Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar som de ska. Vi har även möjlighet att skydda dem på ett hållbart sätt och för att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem.
Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem.