top of page

Guidade program

Grunden i vår pedagogiska verksamhet är att väcka nyfikenhet och skapa en relation till havet. Förutom läroplanen utgår vår pedagogik från Globala målen för hållbar utveckling och vi kopplar upplevelser i havet - som håvning, snorkling och båtfärder - till teori genom övningar och diskussioner kring hållbarhet. Nedan ser du programmen som vi genomför under våren 2023.

 

Uppdrag havsmedvetenhet

Uppdrag havsmedvetenhet 

2022 Ålsafari070101.jpeg

Målgrupp: Gymnasiet

Antal deltagare: Helklass + pedagoger

Tidsåtgång: Träff 1: 1 - 1,5 h

                       Träff 2: 2,5 h

                       Träff 3: 3 h

Plats:          Träff 1: på skolan 

                       Träff 2: på naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

                       Träff 3: Ribersborgsstranden

Här är chansen att ansluta sig till kampen för havet! Eleverna får vältra sig i havsfrågor, uppleva livet under ytan och utforma projektidéer för hur vi kan göra en insats för havet och sprida havsmedvetenhet till fler! Uppdraget kräver engagemang och eleverna får använda sin kreativitet med målet att påverka sin framtid. 

 

Uppstart sker på skolan - naturums pedagoger kickar igång programmet med en inspirerande föreläsning. Uppstarten följs av ett besök på naturum Öresund där eleverna får utforska de grunda områdena i Öresund och sätta igång tankeprocesser kring sina projektidéer. Avslutningsvis träffas vi i maj för en utedag på Ribersborgsstranden med tävling och pitch inför jury. Fint pris utlovas till vinnarna!

 

Den som är extra intresserad kan också bli Ung havsambassadör och engagera sig i havsfrågor även utanför skolan, genom det nya nätverket av unga havsambassadörer.

 

Är ni redo att anta uppdraget? Skicka in er intresseanmälan nu!

Bland krabbor och tång 

thumb_IMG_2777_1024.jpg

Målgrupp: F-klass, grundskola årskurs 1, grundsärskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Med det här programmet vill vi introducera våra yngre deltagare till det fantastiska stora blå och dess små men viktiga invånare. Med lätt och rolig fakta om livet under ytan får barnen, iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare, upptäcka de grunda bottnarna och strandkanten.

 

Fynden de gör i havet tar vi med oss och undersöker närmare. I programmet får barnen även utlopp för rörelse och kreativitet när de på olika vis får gestalta havet och prova sina nya kunskaper. 

Programbokningen öppnar i mars

Mitt oändliga hav

IMG_6189.JPG

Målgrupp: Grundskola årskurs 2-3, grundsärskolan

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten.

 

De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment. 

Programbokningen öppnar i mars
Strandfynd och havsdjur

Strandfynd och havsdjur - 
flerträffsprogram

STRANDF..jpg

Målgrupp: Förskola 3-5 år

Antal deltagare: 30 deltagare + pedagoger

Tidsåtgång: Träff 1  - 2,5 h

                   Träff 2 - 1 h 

Plats:           Träff 1  - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

                   Träff 2 - På förskolan

I Strandfynd och havsdjur utforskar barnen stranden i jakt på spännande fynd. Vad kan strandfynden lära oss om havet? Programmet omfattar två träffar – en utedag vid naturum Öresund och en träff på förskolan. 

 

Under utedagen går barnen på upptäcktsfärd på stranden, kikar under stenar och letar strandfynd tillsammans med naturum Öresunds pedagog. Barnen utforskar även naturum Öresunds utställning med akvarier och havslabb. Strandfynden tas med tillbaka till förskolan för vidare arbete.  

 

Utedagen följs upp med en träff på förskolan då pedagog från naturum Öresund besöker barnen för att ta del av hur de jobbat vidare med sina fynd. Barnen presenterar på valfritt sätt sina strandfynd från utedagen och det finns också tid för att ställa nyfikna frågor! 

Programpaketet är ett samarbete mellan Pedagogisk Inspiration och naturum Öresund

Fullbokat för 2023!

Strand och tång - flerträffsprogram

UW_grunda_9579-Redigera.jpg

Målgrupp: Mellanstadieskolor åk 4-6

Antal deltagare: Helklass + pedagoger

Tidsåtgång: Träff 1  - 2 h

                   Träff 2 - 1 h

                   Träff 3 - 1 h

Plats:           Träff 1  - Sibbarps strand, vid Sibbarps Kallbadhus

                   Träff 2 - På skolan

                        Träff 3 - På Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

I vår kan nio klasser i mellanstadiet boka programpaketet Strand och tång, med marinbiolog och naturvägledare från Naturum Öresund. I programmet får eleverna upptäcka den spännande miljön vid havet på olika vis och lära sig mer om alger, tång och sjögräs. 

Programpaketet består av strandexkursion och fältarbete i Sibbarp i mars, följt av uppdrag med eget arbete och uppföljande besök i skolan i april. Det avslutas med ett besök på Naturum Öresund i maj. 

Programpaketet är ett samarbete mellan Pedagogisk Inspiration och naturum Öresund

Planeten havet

Planeten havet - 
för Sfi och språkintroduktion

IMG_0176_edited.jpg

Målgrupp: Sfi och gymnasiets språkintroduktion, inkluderar skolor från hela Skåne. 

Antal deltagare: 25 deltagare

Tidsåtgång:  ca 2,5 h 

Plats:  Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

     

I Planeten havet jobbar vi tillsammans med erfarenheter av och kunskap om havet och hållbar utveckling. Genom aktiviteter både inomhus och utomhus utvecklar vi kunskap både om havet och svenska språket. En lärarhandledning finns att ledda ned med uppgifter att jobba med i skolan inför och efter aktivieten på naturum. 

Programbokningen öppnar i mars
bottom of page