top of page

Guidade program

Grunden i vår pedagogiska verksamhet är att väcka nyfikenhet och skapa en relation till havet. Förutom läroplanen utgår vår pedagogik från Globala målen för hållbar utveckling och vi kopplar upplevelser i havet - som håvning, snorkling och båtfärder - till teori genom övningar och diskussioner kring hållbarhet. Nedan ser du programmen som vi genomför under hösten 2023.

 

Rädda havet med Sjöbusan

thumb_IMG_2777_1024.jpg

Målgrupp: F-klass, grundskola årskurs 1, anpassad grundskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

I det här programmet introducerar vi vårt livsviktiga hav för våra yngre deltagare. En flaskpost från Sjöbusan leder till lek och lärande om varför havet är så viktigt. 

 

Iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare får barnen utforska livet under ytan och upptäcka vilka djur och växter som lever där. 

Bokningen öppnar 21 augusti

Mitt oändliga hav

IMG_6189.JPG

Målgrupp: Grundskola årskurs 2-3, anpassad grundskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten.

 

De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment. ​

Bokningen öppnar 21 augusti

Hopp i havet - om havets ekosystem

13336147_1708753306042656_15130071730560

Målgrupp: Grundskola årskurs 4-6, anpassad grundskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar som de ska. Vi har även möjlighet att skydda dem på ett hållbart sätt och för att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem. 

  

Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem.

Bokningen öppnar 21 augusti

Naturbåten - 
flerträffsprogram

IMG_1665.jpg

Målgrupp: Grundskola årskurs 7-9, grundsärskolan

Antal deltagare: 30 deltagare + lärare

Tidsåtgång: Träff 1  - 3 h

                       Träff 2 - 2,5 h 

Plats:          Träff 1  - återkommer om plats

                       Träff 2 - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

Under hösten kan klasser från högstadiet delta i vårt klassiska program Naturbåten. Det är ett tvåträffsprogram där första träffen sker på båt i Öresund och andra träffen på naturum Öresund. 

 

I programmet får eleverna en historisk översikt av Öresunds utveckling från ett kraftigt förorenat hav till att bli en modell för hur havsområden kan återhämta sig genom påverkan från samhället och politiska beslut. Eleverna får även lära sig ta och analysera vattenprover samt håva och bekanta sig med de grunda strandområdena i Öresund.

 

Genomförs hösten 2023
bottom of page