Guidade program

Ska ni delta i något av våra pedagogiska program går det bra att boka Naturbussen till och från ert besök.

 

Observera att detta är en separat bokning, avbokar ni besöket hos oss måste ni även avboka Naturbussen.

Boka Naturbussen här.  

Grunden i vår pedagogiska verksamhet är att väcka nyfikenhet och skapa en relation till havet. Förutom läroplanen utgår vår pedagogik från Globala målen för hållbar utveckling och vi kopplar upplevelser i havet - som håvning, snorkling och båtfärder - till teori genom övningar och diskussioner kring hållbarhet. 

 

IMG_6485.JPG

Livet under ytan

Livet under ytan är samlingsnamnet för våra enträffs-program som riktar sig till förskoleklasser upp t om årskurs 6 i grund- och grundsärskolan. Programmet har olika inriktning beroende på ålder, årskurs och funktionsvariation och följer aktuella läroplaner för skolan.o

Viktiga tips för dig som bokar:

  • Välj rätt program för din årskurs.

  • Respektera max antal deltagare.

  • Skriv mailuppgift förnamn.efternamn@malmo.se

  • Ange om det finns speciella behov i klassen som är bra för våra pedagoger att känna till.

Livet under ytan - Bland krabbor och tång 

Livet under ytan - Mitt oändliga hav

Livet under ytan - Hopp i havet

thumb_IMG_2777_1024.jpg
IMG_6189.JPG
13336147_1708753306042656_15130071730560

Målgrupp: F-klass, grundskola årskurs 1, grundsärskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Med det här programmet vill vi introducera våra yngre deltagare till det fantastiska stora blå och dess små men viktiga invånare. Med lätt och rolig fakta om livet under ytan får barnen, iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare, upptäcka de grunda bottnarna och strandkanten.

 

Fynden de gör i havet tar vi med oss och undersöker närmare. I programmet får barnen även utlopp för rörelse och kreativitet när de på olika vis får gestalta havet och prova sina nya kunskaper. 

Målgrupp: Grundskola årskurs 2-3, grundsärskolan

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten.

 

De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment. 

Målgrupp: Grundskola årskurs 4-6, grundsärskolan

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar och har även möjlighet att skydda och återställa dem på ett hållbart sätt. För att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem. 

  

Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem.

 

Naturbåten - Hållbart fiske
Flerträffsprogram

IMG_1665.jpg

Målgrupp: Grundskola årskurs 7-9, grundsärskolan

Antal deltagare: 30 deltagare + lärare

Tidsåtgång: Träff 1  - 3 h

                       Träff 2 - 2,5 h 

Plats: Träff 1  - Skeppsbron, Malmö

            Träff 2 - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

Under hösten kan klasser från högstadiet delta i vårt klassiska program Naturbåten – hållbart fiske. Det är ett tvåträffsprogram där första träffen är en exkursion på båt i Öresund och andra träffen följer upp båtturen med håvning och fiskrökning på stranden vid naturum Öresund. 

 

Programmet har fokus på hållbart fiske och medborgarforskning. Under båtturen får eleverna en historisk översikt av Öresunds utveckling från ett kraftigt förorenat hav till att bli en modell för hur havsområden kan återhämta sig genom påverkan från samhället och politiska beslut. Eleverna får även lära sig ta och analysera vattenprover samt möjlighet att fiska med spö. Vid fångst förevisas fiskens biologi. 

 

Vid programmets andra träff får eleverna under en håvningsaktivitet bekanta sig med de grunda strandområdenas flora och fauna i Öresund och får även tillreda sin fångst enligt gammal lokal tradition. Det finns även tid att besöka utställningen i naturum Öresund.

 

Strandfynd och havsdjur - 
Flerträffsprogram

STRANDF..jpg

Målgrupp: Förskola 3-5 år

Tidsåtgång: Träff 1  - 2,5 h

                       Träff 2 - 1 h 

Plats: Träff 1  - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

            Träff 2 - På förskolan

I Strandfynd och havsdjur utforskar barnen stranden i jakt på spännande fynd. Vad kan strandfynden lära oss om havet? Programmet omfattar två träffar – en utedag vid naturum Öresund och en träff på förskolan. 

 

Under utedagen går barnen på upptäcktsfärd på stranden, kikar under stenar och letar strandfynd tillsammans med naturum Öresunds pedagog. Barnen utforskar även naturum Öresunds utställning med akvarier och havslabb. Strandfynden tas med tillbaka till förskolan för vidare arbete.  

 

Utedagen följs upp med en träff på förskolan då pedagog från naturum Öresund besöker barnen för att ta del av hur de jobbat vidare med sina fynd. Barnen presenterar på valfritt sätt sina strandfynd från utedagen och det finns också tid för att ställa nyfikna frågor! 

 

Fullbokat - nya tider till våren
 

Pedagogiska projekt

Förutom att vi tar emot förskolor och skolor i våra ordinarie program och studiebesök driver vi tidsbegränsade pedagogiska projekt i samarbete med olika aktörer och finansiärer. Här hittar du info vad som är aktuellt just nu.

IMG_0176_edited.jpg

Planeten havet - flerträffsprogram för Sfi och språkintroduktion

Period: HT 2022

Målgrupp: Sfi och gymnasiets språkintroduktion, inkluderar skolor från hela Skåne. 

Tidsåtgång:  Träff 1  - ca 2,5 h 

                        Träff 2 - ca 2,5 h

                        Träff 3 - ca 2,5 h 

Plats:  Träff 1 - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

             Träff 2 och 3 - Diverse, beroende på gruppen

            

Under tre träffar jobbar vi tillsammans med erfarenheter av och kunskap om havet och hållbar utveckling. Genom aktiviteter både inomhus och utomhus, både hos oss på naturum och i klassens egen närmiljö utvecklar vi kunskap både om havet och svenska språket. Uppgifter att jobba med i skolan inför och efter träffarna ingår i det pedagogiska upplägget. 

Programmet är ett samarbete med Region Skånes miljövårdsfond.

Fullbokat