top of page

Höstaktiviteter

På naturum kan du möta hösthavet i våra guidade aktiviteter eller göra en exkursion på egen hand med Havsskrindan eller Havslådan. Från och med 26 augusti fram till höstlovet kör vi på så länge vädret tillåter. 

skarv.png

Föreläsningsserie - Fågel, fisk och mittemellan

I oktober kör vi föreläsningsserien "Fågel, fisk och mittemellan" på naturum Öresund. Under tre onsdagskvällar ges föreläsningar om fåglar, tonfisk och utter, alla med ett klimatperspektiv.

Pris: 100 kr per person och föreläsning

 

Foto: Öresundsakvariet, Erik Hirschfeldt, Börje Gunnevik

 

Föreläsningsserie.jpg

4 oktober kl. 18-19 

Den fantastiska uttern

Lär känna uttern i dess olika livsmiljöer och hör om vad som görs för att bevara arten. Börje Gunnevik berättar, visar bilder och filmer om detta fascinerande djur. Börje Gunnevik är naturfotograf, föreläsare och utterexpert.

11 oktober kl. 18-19 

Det unika Öresund - Tonfiskens återkomst

Under ytan i Öresund finns en unik marin miljö med ett rikt fisk-, djur- och växtliv. På senare år har t ex tumlarbeståndet växt kraftigt och tonfisken som försvann på 1960-talet har återvänt. Jens Peder Jeppesen är marinbiolog och akvariechef på Öresundsakvariet i Helsingör. Hör honom berätta om Öresunds fantastiska utveckling utifrån erfarenheter från den danska sidan av sundet.

18 oktober kl. 18-19 

Vad gör klimatet med fåglarna?

De senaste decennierna har klimatet genomgått stora förändringar. Erik Hirschfeldt berättar om hur klimatförändringarna påverkar fåglarnas förekomst, liv och flyttning. Med avstamp i Öresundsregionen tar han oss med till Andernas bergstoppar, Stilla havets atoller och Afrikas savanner. För klimatet är en global fråga. Erik Hirschfeldt är föreläsare, naturguide och författare till flera böcker.

Håvning - guidad aktivitet

Under ett håvningspass får alla deltagare vada ut i havet iklädda vadarstövlar. Försiktigt håvar vi efter havets invånare, våra naturvägledare ger bra tips om var man hittar dem. Tillbaka på land går vi igenom fångsten i vårt slabbakvarium - kanske får något av djuren flytta in i våra akvarier! 

 

Tidsåtgång: 1 timme.

Vem kan delta: Alla! Barn födda 2011 och senare håvar med medföljande vuxen som också bokar plats.

Antal per pass: 8 deltagare.

Utrustning: Vadarstövlar (strl 22 - 50) och håv ingår.

Fiskeutfärd_2013-5125_12_september_2013_
Anchor 2

Havslådan - upptäck på egen hand

Havslådan innehåller all utrustning för grupper i olika storlekar att genomföra en spännande exkursion på egen hand i havet och längs stranden. Håvar, vattenkikare, luppar mm ger er bra förutsättningar för att upptäcka livet i Öresund! Här finns filmer om hur du håvar och använder nyckelkartan.  

Skrindor finns för att transportera utrustningen ned till stranden. 

Vid önskemål kan vi genomföra en visning av er fångst i vårt slabbakvarium.

Att ta med själv: gummistövlar/skor som tål väta, alternativt badskor, oömma kläder efter väder.

OBS! Det ingår INTE lån av vadarstövlar.

Tidsåtgång: 2,5 timme. Hämtas mellan kl. 11 - 12

Vem kan boka: Föreningar, familjer, organisationer och andra grupper! Minst 1 vuxen per grupp. Utrustning finns för 30 st.

Visning i slabbakvarium: Behöver kommuniceras med personal på plats. Påbörjas senast 14.30

Akvariet_MG_7863.jpg
bottom of page