Bi_BB.png
logo_bioblitz_malmö.png
Ål_BB.png

Malmös första BioBlitz har genomförts! Stort tack till alla som var med och letade arter och undersökte den biologiska mångfalden på Ribban – både i havet och på land. 

 

Under BioBlitzen hittade vi hela 291 arter fördelat på:

Alger 18st

Blötdjur 10st

Däggdjur 4st

Fiskar 24st

Fåglar 26st

Insekter 47st

Kräftdjur 20st

Maskar 4st

Nässeldjur 2st

Plankton 14st

Spindeldjur 7st

Växter 113st

Övrigt 2st

 

Det är fortfarande en del insamlat material och bilder att gå igenom så listan uppdateras efterhand. Håll utkik här - inom kort kommer även en artlista!

Vad är en BioBlitz?

En BioBlitz är en artjakt där allmänhet och experter tillsammans undersöker ett områdes biologiska mångfald genom att försöka hitta så många arter som möjligt under en begränsad tid.

Syftet med BioBlitzen på Ribban är att uppmärksamma den fantastiska biologiska mångfald vi har här. Vi vill väcka nyfikenhet och engagemang och bidra med kunskap om Malmös stadsnära natur. Artjakten kommer även att ge en värdefull bild av artrikedomen i området som kan följas upp vid framtida inventeringar och naturvårdsarbete.

IMG_7292.JPG

Program

Vi håller på från gryning till skymning och har delat upp dagen i tre
inventeringspass:

Gryning kl. 05.00 – 09.00

Följ med på en guidad snorkeltur när vi inleder BioBlitzen under ytan! Med våtdräkt, mask och snorkel ger vi oss ut och letar arter och hoppas framför allt på att få se ål. 

Du måste vara minst 15 år, behöver ha snorklingsvana och kunna simma 200 meter.

Tid:               06.30 – 08.00

Plats:            naturum Öresund

Utrustning:  Ta med badkläder och handduk. Våtdräkt, mask och snorkel finns att låna.

Antalet platser är begränsat och snorklingen förbokas HÄR

Dag kl. 11.00 – 15.00, naturum Öresund har öppet

Under dagpasset har vi många kunniga experter på plats som hjälper till med artbestämning, svarar på kluriga frågor och ordnar kortare fältspaningar i små grupper . Följ med ut och håva i strandkanten, leta insekter, skåda fåglar, samla plankton, fiska mm (anmälan på plats, först till kvarn).

Mats Wirén – ekolog på Malmö stad och kunnig inom det mesta som har med djur och natur att göra.

Per Carlsson – lektor vid biologiska institutionen, Lunds universitet och expert på bl.a. alger, stora som små.

Andreas Nord – forskare vid biologiska institutionen, Lunds universitet och entomolog, dvs. expert på insekter.

Hakim Abdi – fågelskådare och klimatforskare som genom sitt koncept ’Birding Therapy’ vill att så många som möjligt ska ges en chans att prova fågelskådning.

Sportfiskarna är redo att lära oss allt om fiskarna vi kan hitta i Malmös grundområden och MalmöMuseer 
är på plats med sitt mobila vattenlabb. 

Med oss under dagen finns också dykare från Malmö Sportdykarklubb som hjälper till att inventera de djupare delarna av området. De kommer även visa bilder och fynd från sina dykningar och delar gärna med sig av sin kunskap både om dykning och Öresund.

Skymning kl. 18.00 – 22.00 

Vi spanar efter de djur som visar sig först när det skymmer, tex. nattfjärilar och fladdermöss.

Fjärilslysning

Kom förbi på ”lyskväll” och lär dig mer om och fascineras av våra nattaktiva insekter.

Med oss har vi Kaj Svahn, expert på nattfjärilar, som med ljus och ett vitt lakan lockar fram nattfjärilar och hjälper oss att artbestämma dem. Vi tänder ljuset kl. 21.00!

Spana efter fladdermöss

Följ med på en guidad spaning efter fladdermöss! Vi samlas kl. 20.45 vid naturum Öresund där fladdermuskännaren Stefan Lithner först delar med sig av sin gedigna kunskap om fladdermöss innan vi ger oss ut och spanar med detektorer som gör deras ljud hörbara.

Programmet uppdateras löpande med mer information och hålltider allteftersom planeringen tar form.

Block_BB.png

Tjuvstarta artjakten!

Med apparna iNaturalist eller Seek kan du börja redan nu. Ta ett foto av ditt fynd och få hjälp att bestämma arten direkt i telefonen. Du hittar dem där appar finns eller via QR-koderna nedan. Med iNaturalist behöver man registrera ett konto, Seek kräver varken registrering eller inloggning.

iNaturalist är ett initiativ av National Geographic Society och California Geographic Society och du kan läsa mer på www.inaturalist.org. Seek har utvecklats av iNaturalist och är anpassat för yngre användare.

iNaturalist_BB.png
Pil2_BB.png

iNaturalist

iNaturalist_appstore.png

App Store

iNaturalist_googleplay.png

Google Play

Seek

Seek_AppStore.png

App Store

Google Play

Seek_GooglePlay.png

Området

Området som vi skall inventera och hitta så många arter som möjligt inom är ca 400m x 400m (16ha). Det omfattar såväl ålgräsängar, tångbälten, sandbotten, strandkant som gräsytor, blivande ängsmark, träd och buskage. Det är stort så vi behöver vara många som hjälps åt – varmt välkommen att vara med!

Bioblitzkarta.png
Spirorbis_BB.png
lona-logo-genomskinlig.png