Ordinarie program

OBS!

När du anger mailuppgift i

bokningen skriv

enligt följande:

 förnamn.efternamn@malmo.se.​

 

Använd inte 

förnamn.efternamn@skola.malmo.se,

då kommer du inte att få någon bokningsbekräftelse.

Grunden i vår pedagogiska verksamhet är att väcka nyfikenhet och skapa en relation till havet. Förutom läroplanen utgår vår pedagogik från Globala målen för hållbar utveckling och vi kopplar upplevelser i havet - som håvning, snorkling och båtfärder - till teori genom övningar och diskussioner kring hållbarhet. 

Vatten1.jpg

Naturbåten - småbåtskonceptet

Flerträffsprogram

Målgrupp: Grundskola årskurs 7-9, grundsärskolan

Antal deltagare: 30 deltagare + lärare

Tidsåtgång: Träff 1 - 2 h

                       Träff 2 - 3 h 

Plats: Träff 1 - Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

            Träff 2 - Gamla Svävarterminalen, Skeppsbron 10 Malmö 

I Träff 1 - Naturbåten på naturum, introduceras klassen till Öresunds marina miljö samt naturums utställning och akvarium. Eleverna får bekanta sig med provtagningsinstrument och undersökningsmetodik samt ställa hypoteser till proverna som tas. 

 

I Träff 2 - Naturbåten på Skeppsbron, får klassen också träffa pedagogerna från Vattenvetarna. I träffen arbetar eleverna vidare med provtagning både på havet och i kanalerna på båtarna Elias och Sillabåten Kalle samt på kajen vid Skeppsbron och resultaten sammanställs med resultaten från första träffen på naturum Öresund. Gemensamt prövar vi elevernas ställda hypoteser i en slutlig diskussion. Turerna bekostas av Pedagogisk inspiration i Malmö stad och är ett samarbete med Malmö muséer.

 

Programmet sätter igång vecka 16!

Intresseanmälan sker till Alexander.Cammaroto@smkc.se

Tyvärr fullbokat
IMG_6485.JPG
Tyvärr fullbokat

Livet under ytan

Målgrupp: Grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2 h

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Följ med oss på ett håvningspass och upptäck förutsättningarna för livet under ytan i Öresund! I det här programmet får deltagarna kunskap om havets betydelse för oss på land. Iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar, hinkar och vattenkikare undersöker vi Öresunds spännande flora och fauna. Efter håvningspasset finns möjlighet att på egen hand utforska utställning om havet inne på naturum Öresund. 

 
IMG_6980.JPG
Tyvärr fullbokat

Havslådan - Egen aktivitet

Målgrupp: Förskola, grundskola och grundsärskola, gymnasium, gymnasiesärskola

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö

Havslådan är en självguidande aktivitetslåda som innehåller all utrustning man behöver för att håva och utforska längs strandkanten. Ni bokar Havslådan under en hel dag och kan använda den precis hur länge ni vill mellan 09.00 - 15.00. Korta instruktionsfilmer för hur man använder utrustningen finns på vår Youtube-kanal

  

Havslådan ingår även som en fältstudiedel i programmen Vi och naturen i Öresund för årskurs 2-3, Hopp i havet - om havets ekosystem för årskurs 4-6 och Plast i havets ekosystem för årskurs 7-9 som du når via Malmö delar.

Ange vid bokningen, under "Övrig info", om ni genomför något av ovanstående program.

 

Havslådans innehåll: 30 st håvar, 2 st vattenkikare, 5 st hinkar, 5 st vita tråg, 5 st tvåvägsluppar, 5 st förstoringsglas, 5 st skrivplattor, 5 st nyckelkartor, 1 st termometer.

 

Att ta med själv: gummistövlar/skor som tål väta, oömma kläder efter väder. OBS! Det ingår inte vadarstövlar i Havslådan. 

thumb_IMG_2777_1024.jpg
Inga tider just nu

Bland krabbor och tång 

Målgrupp: F-klass, grundskola årskurs 1, grundsärskola

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Med det här programmet vill vi introducera våra yngre deltagare till det fantastiska stora blå och dess små men viktiga invånare. Med lätt och rolig fakta om livet under ytan får barnen, iklädda vadarstövlar och utrustade med håvar och vattenkikare, upptäcka de grunda bottnarna och strandkanten.

 

Fynden de gör i havet tar vi med oss och undersöker närmare. I programmet får barnen även utlopp för rörelse och kreativitet när de på olika vis får gestalta havet och prova sina nya kunskaper. 

IMG_6189.JPG

Mitt oändliga hav

Målgrupp: Grundskola årskurs 2-3, grundsärskolan

Antal deltagare: 26 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

I Mitt oändliga hav placerar vi Öresund på världskartan och sätter det i ett större sammanhang. Världshaven hänger ju faktiskt ihop men vad skiljer/förenar dem? Efter en introduktion om Öresund, bl. a ur ett oceanografiskt perspektiv, får eleverna med sig nyttig och fantastisk fakta till uteaktiviteten.

 

De utrustas med vadarstövlar, håvar och vattenkikare och upptäcker det strandnära Öresund och samlar in prover i små-akvarier. Tillsammans undersöker vi fynden, med och utan mikroskop, och testar våra nya kunskaper med enkla och lärorika experiment. 

13336147_1708753306042656_15130071730560

Hopp i havet

Målgrupp: Grundskola årskurs 4-6, grundsärskolan

Antal deltagare: 30 deltagare + lärare

Tidsåtgång: 2,5 h inkl. fikastund

Plats: Naturum Öresund, Ribersborgsstigen 4, Malmö 

Vi människor är beroende av att ekosystem runt om i världen fungerar och har även möjlighet att skydda och återställa dem på ett hållbart sätt. För att kunna göra det, behöver vi få kunskap om dem. 

  

Med programmet Hopp i Havet – om havets ekosystem, får eleverna lära känna och arbeta med termen ekosystem, hur de fungerar och vad som hotar dem. Med övningar och uppdrag både inomhus och utomhus får eleverna på ett lekfullt och praktiskt vis utforska Öresunds viktiga ekosystem.

Inga tider just nu
Inga tider just nu